Systemskifte

Jeg ved det, jeg har skiftet før, men nu har jeg gjort det igen.

Faktisk er det et stykke tid siden, at jeg foretog den første del af skiftet, som reelt ikke rigtig er et skifte men snarere en add-on til det jeg havde i forvejen. Sagen er at jeg for nu næsten to år siden købte eller rettere leasede et Hasselblad X1D mellemformat kamera incl. et 45mm f4 meget kompakt objektiv. Og jeg har været meget glad for dette kamera, så meget at jeg langsomt har solgt lidt ud af mit Nikon udstyr.

Nikon udstyret, to kameraer og en række objektiver, skiftede jeg jo til for nogle år siden, da jeg blev Fujifilm ambassadør. Grunden var at det var lettere at bruge Nikon objektiver på Fuji kameraerne idet Nikons objektiver (før G typen) alle havde en blændering, så du kunne kontrollere blænden på objektivet. Inden Nikon havde jeg jo Canon, og de har, siden de lancerede EOS systemet og deres EF objektivfatning, ingen blændering på. Så når jeg brugte Nikon objektiver med en adapter på Fuji kameraerne, så kunne jeg blænde ned, hvilket jeg ikke kunne med Canon objektiver.

Men verden udvikler sig jo hurtigt hvad al form for elektronik angår. Kort efter jeg havde købt Hasselblad kameraet opdagede jeg, at der var en elektronisk adapter til Canon EF objektiver, så jeg både kunne kontrollere autofokus, blænde og endda give strøm til eventuel billedstabilisering i objektivet. Den mulighed havde jeg ikke haft med Nikon, hvor jeg kunne manuelt kunne blænde ned på objektivet, men ikke havde autofokus (ikke at det normalt var det store problem for mit fotografi) og eventuel billedstabilisering virkede ikke. Og denne type elektronisk adapter kunne jeg få både til Hasselblad og til mine Fuji kameraer.

Nu vil du nok sige, at det er fint nok at bruge Canon objektiver til full frame på et Fujifilm crop sensor kamera, men det går jo ikke at bruge dem på en meget større sensor. Det vil bare give mørke hjørner, det vi kalder vignettering, og sikkert heller ikke god skarphed ud i hjørnerne. Det er også tildels tilfældet, men er meget afhængigt af det konkrete objektiv. Jeg gik i gang med at teste en række objektiver af alle mulige slags på Hasselblad kameraet og fandt, at en del såvel ældre som nyere faktisk gav meget fine resultater. Ikke alle var teknisk perfekte, men gav et særligt look måske et vintage look, som jeg virkelig godt kunne lide. Specielt når objektiverne blev kombineret med den meget smukke farvegengivelse (på engelsk kalder Hasselblad det “color science”) som medium format kameraet gav.

Hvis vi kigger på skarphed og evne til ikke at vignettere på den større sensor, så blev det hurtigt klart, at Canons professionelle EF objektiver, dem der er kendetegnet med en rød ring, tegnede skarpt over størstedelen af billedfladen selv på den større sensor, nogle tegnede fint helt ud i hjørnerne. Samtidigt vignetterede de fleste af disse objektiver meget lidt eller specielt for zoomobjektivers vedkommende kun ved de mest vidvinklede settings. Som eksempel kan nævnes Canon EF 17-40mm f4 zoom, som jeg tidligere har været helt vild med på full frame kameraer. Den vignetterer noget mellem 17 og 20mm, men derefter slet ikke. Desuden er den næsten pivskarp helt ud i hjørnerne på den 33x44mm store Hasselblad sensor. Dvs. bruger jeg den mellem 17 og 20mm, så må jeg croppe billedet en lille smule, men jeg kan stadig udnytte et areal af sensoren som er væsentligt større end full frame. Ydermere, hvis jeg vil have et billede som svarer til 24×36 i bredde-længde forhold, så skal jeg kun bruge 29mm i bredden, og så er de mørke hjørner allerede væk.

Som du måske ved, så er jeg helt vild med panoramabilleder, og har jo bl.a. udgivet en hel bog om panoramafotografi med forskellige kameraer (du kan se den her: Panoramic Images), og når jeg på Hasselblad kameraet vælger dets X-pan setting (svarende til det gamle filmkamera Hasselblad X-Pan), så får jeg et panoramabillede, hvor jeg indtil nu ikke har oplevet nogen form for vignettering uanset hvilken af Canon objektiverne, jeg brugte – nice 🙂

Så nu kommer vi tilbage til systemskiftet, for det var jo ikke Hasselblad kameraet, jeg mente i den sammenhæng. Derimod var det muligheden for at bruge al funktionaliteten i Canon EF objektiver i modsætning til mine Nikon F objektiver. Seks år efter jeg skiftede fra Canon til Nikon (bl.a. for at kunne bruge objektiverne på Fuji kameraerne), så skiftede jeg tilbage til Canon igen. Og jeg har faktisk fået nogle kameraer og objektiver, som jeg er rigtig glad for. Jeg skifter lidt hele tiden, for at prøve nye objektiver, men min faste bestand af kameraer og objektiver er lige nu:

  • Fujifilm kameraer: X-T1 hus og X-T2 hus, begge med batterigreb, 7 forskellige Fuji objektiver
  • Fujifilm objektiver: XF 18mm f2, XF27mm f2.8, XF10-24mm f4, XF60mm f2.4 makro, XF55-200mm f3.5-4.8, XF18-135mm f3.5-5.6. Desuden to uoriginale: 7mm semi fish-eye samt 35mm f0.95
  • Hasselblad X1D II 50C med 35mm f4 (pancake type objektiv)
  • Canon 1DX full frame kamerahus – 18mpx kamera med op til 12 billeder pr. sekund
  • Canon 5DSR full frame kamerahus – 50mpx kamera
  • Canon EF 28mm f2.8
  • Canon EF 35mm f2
  • Canon EF 50mm f1.8
  • Canon EF 50mm f1.4
  • Canon EF 85mm f1.8
  • Canon EF 85mm f1.2
  • Canon EF 135mm f2
  • Canon EF 17-40mm f4
  • Canon EF 100-400mm f4.5-5.6

Jeg har dog stadig nogle Nikon objektiver, men har solgt begge mine nyere Nikon huse hhv. D4 og D3. Har dog stadig et ældre Nikon D100, som jeg ikke nænner at sælge, da det var mit første DSLR.

Share This: